MEG Çelik Mühendislik İnşaat
0262 302 00 90
Fabrika: Vezirçiftliği Mah. Fakülte Cad..

No.58 Başiskele Kocaeli

    Hemen Teklif Alın
    Çelik Konstrüksiyon Montaj

    Çelik Konstrüksiyon Montaj

    Çelik konstrüksiyon montaj işlemleri yapılarak daha çok sanayi yapıları oluşturulmuştur. Ancak ülkemizde, son yıllarda ve yaşanılan deprem olaylarından sonra alışveriş merkezi, hastane, okul, rezidans, çok katlı konut gibi yapılarda tercih edilmeye başlanmıştır. Çelik yapılarda yapılacak olan tüm işlemler için uzman personellerin kullanılması her zaman önemlidir. Çelik konstrüksiyon montaj işlemleri için her zaman İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliklerine göre sertifikalı personellerin kullanılması öngörülmektedir. Bu yöntem ile montaj aşamasında yaşanabilecek olan her türlü olumsuzlukları en aza indirme hedeflenmektedir.

    çelik konstrüksiyon montaj

    Çelik konstrüksiyon yapılarda, taşıyıcı sistem, çelik kolonlardan ve çelik taşıyıcılardan oluşturulmuş sistemler kullanılmaktadır. Çelik yapılarda, projeye göre tasarlanan ve üretilen ürünlerin çelik bileşenleri montajı yapılarak, kurulum yapılmaktadır. Üretim aşamasında oluşturulan bağlantı ekipmanları ile çelik ürünlerin montajı daha kolay yapılabilmektedir. Montaj işlemlerinde cıvata sistemleri kullanılmaktadır.

    Projelendirilen yapılarda kullanılacak olan çeliklerin yapısı belirlenmektedir. Çelik yapılarda çözüm yolları çok geniştir. Çelik ürünlerin kullanılması, yapılarda, maliyeti düşürmekte, kurulumların hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Çelik konstrüksiyon tasarımlarında, farklı faktörler kullanılmaktadır. Aynı tip yapılar için tekrarlanabilen tasarımlar oluşturulabilmektedir. Tasarımlarda yapıların durumlarına göre dayanıklılık testi yapılarak kullanılacak ürün ölçüleri belirlenir. Tasarımlarda, yapıların, zemin sistemleri, kat yükseltme sistemleri, çatı sistemleri ayrı ayrı tasarlanmaktadır. Gerekli çalışmaların kaliteli ve güvenli yapılabilmesi için deneyimli ve teknik yeterliliğe sahip personeller tarafından yapılması önemlidir.

    Ülkemizde, yapısal projelere göre çelik yapı ürünleri üretimi yapılmaktadır. Yönetmeliklere göre çelik yapı imalatında çeşitli bileşenler kullanılmaktadır.

    Bu bileşenler şunlardır;

    • Döşemeler
    • Kirişler
    • Kolon ve köşebentler
    • Kafes
    • Çatı döşemeleri
    • Taban döşemeleri
    • Kompozit kirişler
    • Kastell kirişler

     

    Bu bileşenlere göre üretimler yapıldığında, montaj işlemleri için çeşitli vinç sistemleri kullanılmaktadır. Ağır parçalar olduğu için vinç yardımı ile istenilen yüksekliğe çıkartılabilmekte ve yerine daha güvenli şekilde montajı yapılabilmektedir.

    Çelik Konstrüksiyon Montajı Aşamaları

    Çelik konstrüksiyon montaj aşamaları, çelik yapının kurulumu için üretilen tüm ürünlerin inşaat alanına getirilmesi ile başlamaktadır. Daha önceden hazırlanmış olan üç boyutlu görsel sistemlere göre montaj işlemleri yapılmaktadır. Montaj aşamasında, parçaların birleştirilmesi cıvata bağlantıları ile yapılmaktadır. Bağlantı yerinin durumuna göre cıvata yerine göre perçin ya da pim sistemleri de kullanılabilmektedir. Çelik yapılarda, zorunlu olmadıkça kaynak ile birleştirme işlemleri tercih edilmemektedir.

    çelik montaj aşamaları

    Çelik konstrüksiyon montaj aşamalarının doğru yapılabilmesi için şartnameye göre bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Yapılacak olan planlama, çelik yapıların imalatından başlar ve montaj işlemine kadar devam eder. Montaj sıralamasına göre ürünler türlerine göre ayrılmalı ve sıralanmalıdır. İmalat aşamasında yapılan etiketlemelere göre montaj sırasında belirli bir sıraya işlemler yapılmaktadır. Yapılacak işlerde, her müşteri, düşük maliyetli ve kısa sürede kaliteli kurulum bekleyecektir. Çelik yapılar, diğer yapı ürünlerine göre daha ekonomik yapılardır. Üretiminden, montajına kadar tüm aşamaları, belirli plan ve projelerle yapıldığı, her aşamasında kalite kontrol sisteminden geçtiği için güvenli ve kaliteli yapıların ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

    Çelik konstrüksiyon montaj işlemlerine başlamadan önce yapının temelinin sağlamlığı ve diğer yerleşimleri kontrol edildikten sonra montaj işlemlerine başlanmalıdır. İmalat sonrası, çelik ürünlerin inşaat alanına taşınması, montaj için en güvenli yöntemlerin belirlenmesi için planlamaların yapılması gerekiyor. Montajlama işlemleri için yapı durumlarına göre vinç, mobil ya da sabit platformlar tercih edilmelidir. Kullanılacak olan sistemlerin sağlamlığı ve periyodik kontrolleri her işlem aşamasında gözden geçirilmelidir.

    Yapı iç bölümünde daha rahat hareket etme kapasitesine sahip olduğu için mobil vinç sistemleri daha çok tercih edilmektedir. Üretilen çelik ürünlerin ağırlık ve büyüklüklerine göre kullanılacak vinç türünün önceden hesaplanması gerekiyor. Bina içerisinde, vinç kullanılacaksa, zemin ve alt katların montajı tamamlandıktan ve tasarım onayından geçtikten sonra kullanılmaya başlanmalıdır.

    Büyük yapıların montajında daha çok kule vinç sistemleri kurulumları yapılmaktadır. Birden fazla kule vinç kullanılacaksa, çalışma esnasında birbirine çarpmayacak konum ve yükseklik hesaplaması yapılarak kurulum yapılmalıdır. Bu vinçler sayesinde çelik yapı montajları daha kolay ve hızlı yapılabilecektir.

    Çelik Konstrüksiyon Montajı Nasıl Yapılır?

    Çelik konstrüksiyon montaj işlemleri dört ana başlıkta toplanabilmektedir.

    Bunlar;

    • Kuruluşun uygun ve güvenli olduğunun tesisi
    • Kullanılacak vinç türünün belirlenmesi
    • Yapıyı hizalamak
    • Vidalama aşamalarıdır

    Montaj işlemlerine başlamadan önce kurulum yapılacak olan altyapı ve zemin etüdünün güvenli bir şekilde tesis edilmiş olması gerekir. Çelik yapı ürünlerinin bazıları, oldukça ağır çelik ürünleridir ve kaldırmak için vinçler kullanılmaktadır.

    Montajın yapılacağı yere göre kriko sistemleri de kullanılabilmektedir. Çelik yapı bileşenleri, montaj yapılacak yere cıvata ile sabitlenmektedir. bağlantı yapılırken ilk etap da cıvatalar tam olarak sıkılmamalıdır. Montajın projeye göre yapılabilmesi için yapı hizalama yapılmalı, gerekli durumlarda kolan ayarlaması ve değiştirmesi yapılabilmelidir. Vidalama aşaması ise sabitlemenin yapıldığı aşamadır.

    çelik montaj nasıl yapılır

    Çelik konstrüksiyon montaj işlemlerine başlamadan önce tüm parçaların, güvenli bir şekilde taşınması ve kurulum yapılacak yere göre yerleştirilmesi önemlidir. Montaj teknikleri olarak, sabit, mobil ve vinç platformları kullanılabilecektir. Vinç sistemleri daha çok, çok katlı binalar, köprüler gibi çelik yapıların montajında kullanılmaktadır. Bina iç bölümünde yapılan montaj işlemlerinde, mobil yükseltme platformları kullanılır.

    Bu platformlar ile montajı yapılacak olan ürünlere erişim daha kolay olacaktır. Ürünlerin daha kolay montajının yapılabilmesi için bu platformlar ile istenilen yükseklik ve açıda kaldırılır, birleşim yerine getirilerek vidalama yapılır ve sabitlenir.

    Çelik yapıların montajı da üretim aşamasında olduğu gibi belirli plan ve proje ile yapılır. İş Sağlığı ve Güvenli Yönetmeliği kurallarına uyularak, montaj işlemleri öncesine tüm tedbirler alınır. Bu tedbirler, İş Güvenliği Uzmanları tarafından denetlenir ve kontrol edilir. Her türlü tedbir alındıktan sonra, montaj işlemlerine başlanılır.

    Montaj işlemini yapan teknik personel, önceden hazırlanmış olan montaj projesinde belirtildiği sıralamaya göre montaj ve sabitleme işlemlerini yapar. Hazırlanan projeler, işlerin daha güvenli, kaliteli ve sağlam yapılmasını sağlarken, işlerin kısa sürede tamamlanmasını da sağlayacaktır. Binaların, zemin, çatı ya da kolon sistemleri için çelik yapı ürünleri farklı özellik ve ölçülerde üretilmektedir. Bunun için hangi ürünün nereye montajının yapılacağı projede detaylı olarak belirtilir.

    Yine çelik konstrüksiyon imalat aşamalarımızın tamamına sitemizden ulaşabilirsiniz.

    Previous Next
    Close
    Test Caption
    Test Description goes like this